Sportiviteit

Sporten is natuurlijk in eerste instantie het uitoefenen van een fysieke activiteit, al dan niet op competitieniveau. Maar als lid van de Vlaamse Zwemfederatie hechten wij ook veel belang aan sportief gedrag. Hieronder lichten we enkele aspecten van beide betekenissen van sportiviteit toe.

Fysieke activiteit

Zwemmen is een fysieke activiteit die voor zo goed als iedereen toegankelijk is. Je kan ervoor kiezen om te zwemmen op recreatief niveau, of je kan je aan competitie wagen.

Wie aan competitiesport doet, is naast trainen wellicht ook met voeding bezig. Maar hoe weet je nu of wat je doet, ook gezond voor je is? Daarvoor kan je deze tekst over gezonde voeding voor zwemmers raadplegen. Natuurlijk kan je ook bij je trainer terecht voor meer tips of advies op maat.

Sportief gedrag

Deze publicatie van de Vlaamse trainersschool en het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) toont in zes afbeeldingen wat sportief gedrag niet is. Maar wat is het dan wel? Wij stelden enkele gedragsregels op voor hippe zwemmers, coole trainers en toffe mama’s en papa’s.

Naast de algemene gedragsregels hebben we ook een vlaggensysteem uitgewerkt rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Download de powerpoint met de uitleg over het vlaggensysteem hier.

Als Paco-club besteden we daarnaast extra aandacht aan sportiviteit bij onze jonge leden. Paco draait namelijk minder op competitie, en meer om plezier in het zwemmen. Onze Paco-gedragsregels vind je hier. En weet je je als ouder geen houding te nemen rond de sportbeoefening van je kind? Bekijk dan eens de gids voor ouders van NADO Vlaanderen.

Voel je je toch niet comfortabel bij hoe je door een clublid of trainer behandeld wordt? Aarzel niet om één van onze aanspreekpunten integriteit (API’s) aan te spreken.